3D-tulostimia asiakkaiden käyttöön Kotkan kaupunginkirjastossa

Kotkan kaupunginkirjastoon on hankittu kolme 3D-tulostinta. Tulostinten hankinnan ja niiden käyttökoulutuksen mahdollisti Googlelta saatu yhteisöavustus. Tulostimet toimitti kotimainen Prenta Oy. Toistaiseksi tulostimet ovat pääkirjastossa, mutta tarkoitus on siirtää yksi tulostimista Karhulan kirjaston väistötiloihin alkusyksystä.

Mitä on 3D-tulostus
3D-tulostin valmistaa fyysisiä esineitä digitaalisista malleista. Tulostusmateriaalina voidaan käyttää esimerkiksi muovia, metallia tai keraamia. Kirjaston tulostimissa käytetään materiaalina PLA-muovinauhaa, joka on biohajoava ja muita muovilaatuja ympäristöystävällisempi muovi.
3D-tulostuksen kolme vaihetta:

  • 3D-mallinnus: Asiakas valitsee joko valmiin mallin netistä tai mallintaa itse haluamansa esineen jollakin mallinnusohjelmalla. Kirjaston henkilökunta ei opeta mallinnusta eikä tee asiakkaille valmiiksi 3D-malleja. Kirjaston muistikorteilla on muutamia valmiita malleja, mm. avaimenperiä, joita asiakkaat voivat tulostaa.
  • Mallin viipalointi Simplify3D-viipalointiohjelmalla: Asiakas varaa ajan viipalointiin, henkilökunta opastaa.
  • Mallin tulostus 3D-tulostimella: Asiakas varaa ajan tulostimelle, henkilökunta aloittaa ja lopettaa tulostuksen.

Tulostimien käyttö, ajanvaraus ja esittelytilaisuudet
Tulostimet on tarkoitettu kaikkien asiasta kiinnostuneiden käyttöön. Kirjasto on matalan kynnyksen paikka päästä tutustumaan uuteen teknologiaan, kuten 3D-tulostukseen. Ajanvarauksen 3D-tulostimelle voi tehdä kirjaston asiakaspalvelusta. Myös koululuokat ja muut ryhmät voivat varata ajan esittelyyn ja kokeiluun.

Tulostaminen on toistaiseksi maksutonta ja tulostaa voi lähinnä yksittäisiä pienehköjä esineitä. Tulostimia voi varata maanantaista perjantaihin klo 10 - 18 ja lauantaisin klo 10 - 14.

Aiheet: