Uusimmat blogikirjoitukset

Austerista, muistamisesta, mielestä, kirjoittamisesta, lukemisesta ja paljon muusta

Aino-Maija Lahtinen Mieli ja romaani. Paul Auster mielen kuvaajana (Helsingin Psykoterapiayhdistys ry, 2016)

Kirjallisuudentutkijan koulutuksen saaneena innostuu joskus siitä, mitä aivan toisesta näkökulmasta kirjoihin asennoitunut kirjoittaja saa kirjoista esiin. Kasvatustieteen tohtori Aino-Maija Lahtinen on tehnyt virkistävän ja suorastaan tärkeän kirjan psykoanalyyttisen aparaatin kautta tutkiskellessaan Paul Austeria. Täytyy tunnustaa, että aloitin kirjan hieman epäluuloisena.
 

"Oi, Oi, Yeowe" - sinne minäkin kaipaan

Ursula K. Le Guin Neljä anteeksiantoa (Suom. Jyrki Iivonen. Vaskikirjat, 2014)
Muistelen usein sitä, kun Isaac Bashevis Singer kuoli, niin Hesarissa julkaistussa muistokirjoituksessa joku, joka taisi olla Jukka Kemppinen, kirjoitti, että hän kadehtii niitä onnellisia, joilla on vielä edessään Singerin kirjoihin tutustuminen. Samaa aina ajattelen lukiessani Le Guinin kirjoja. Vaskikirjat on lähtenyt näköjään suomentamaan lisää hänen novellejaan, kuinka ihanaa. Neljä anteeksiantoa oli niin hyvä Hain-sarjaan kuluva novellikokonaisuus kuin voi olla.

Kotisivun kohtalo

Sosiaalisen median voittokulku n√§ytt√§√§ aiheuttaneen sen, etteiv√§t tavalliset ihmiset en√§√§ tee omia kotisivuja. Riitt√§√§ ett√§¬† Facebookissa¬† on omat sein√§t. Ehk√§ olette netiss√§ t√∂rm√§nneet ‚ÄĚV√§nttisen perheen‚ÄĚ sivuille, joihin oli tarkoitus luoda sis√§lt√∂√§ kunhan ehtii. Lukemattomat ovat ne yritysten ja yhteis√∂jen kotisivut, joita ei aktiivisesti p√§ivitet√§ ja joiden sy√∂vereiss√§ piilee liuta unohdettuja ja nyttemmin v√§√§ri√§ tietoja.

Sinulle on postia

Tuttavani sai pitkäperjantain aamuna sähköpostiviestin Mathildelta. Liitteenä oli mp4-päätteinen videotiedosto. Mathilde oli tuttu ja liitetiedosto odotettu. Jotain outoa kuitenkin ilmeni: Sähköposti ilmoitti että liitetiedoston koko oli liian suuri, 21 megatavua. Tiedosto kuitenkin tallentui ja sen koko oli reilut 15 megatavua.

Windows 10

Netin keskustelupalstoilla on aika yleinen näkemys, että Windowsin kymppiversio on vihoviimeinen tuomion temppeli, joka karkoittaa käyttäjiä toisten käyttöjärjestelmien ja uudentyyppisten laitteiden pariin. Jos uskoisin vain näitä kertomuksia, en minäkään uskaltaisi päivittää hyvin toimivaa konetta.

Valokuvat talteen

Kamerakännykät ovat tehneet valokuvauksesta niin arkipäiväistä ja huvipainotteista, että emme ehkä muista huolehtia valokuvien tallentamisesta, järjestämisestä saati sitten valinnasta. Mikä helposti tulee, saattaa myös helposti mennä. Negatiivit ja paperikuvat säilyvät hyvin, mutta erilaisiin muistivälineisiin tallennetut digikuvat saattavat hävitä erilaisista teknisistä ja inhimillisistä syistä johtuen.

Tiedostot häviämässä ?

√Ąlypuhelinten sovelluskaupoissa ei¬† n√§e konkreettisesti, mink√§lainen tiedosto koneelle pukkaa; sovellus vain latautuu ja solahtaa jonnekin √§lylaitteen sy√∂veriin. Jos ei hanki tai k√§yt√§ erillist√§ tiedostosovellusta, ei ehk√§ edes tied√§, mit√§ tiedostoja laitteessa on. Siell√§ n√§ytt√§√§ olevan vain sovelluksia, kuvia, videoita ja musiikkia. K√§ytt√§j√§√§ on varjeltu jo kauan liialliselta tekniikalta ja vaikeudelta, kun Windowsin oletusasetuksissa pantiin tiedostojen tunnisteet piiloon ja tiedostot, joihin k√§ytt√§j√§ll√§ ei ollut asiaa, piilotettiin.

Pamfletti kyseenalaistaa länsimaiset totuudet ja länsimaiset suomalaiset

Karim Ma√Įchen Mit√§s me l√§nsimaalaiset! Suomi ja l√§nnen k√§site (Into, 2015) pisti silm√§√§n kirjastossa. Takakansi lupasi pureutumista niin suomalaisuuden peruspilareihin ja moninaisiin ajankohtaisiin kysymyksiin. Takakannestakin ymm√§rsi, ett√§ kysymyksess√§ lienee pamfletti. Sellainenhan tarkoittaa kiistakirjoitusta usein ajankohtaisesta ilmi√∂st√§. Sellaisen kirjan pit√§√§ olla kriittinen ja k√§rkev√§. Pamfletissa ei piilouduta muiden sel√§n taakse vaan esitet√§√§n suoraan ja tiukasti omia mielipiteit√§ ja kannanottoja, ja kyll√§ siihen t√§m√§ kirja pystyykin.

Sivut

Tilaa syöte Uusimmat blogikirjoitukset