Kurkistuksia kuninkaalliseen elämään

Suomi on tasavalta, joten meillä ei ole omia kuninkaallisia. Silti monia suomalaisia kiinnostaa Suomen lähimaiden kuninkaallisten elämä.

Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Englannin hovien kuulumisia seurataan kiinnostuneina lehdistä ja Internetistä, ja monista kuninkaallisista on myös kirjoitettu kirjoja. Yleistietoa kuninkaallisista ja heidän elämästään vuosikymmenten ja jopa -satojen varrelta saa esimerkiksi Elina Koivusen kirjasta Kuninkaalliset : valtaa ja vallattomuutta.

                   

Kuninkaalliset ovat ajankohtaisia aina mutta erityisesti silloin, kun jotain erityistä on tapahtumassa. Niin kuin nytkin: Englannin William ja Catherine saavat toisen lapsensa luultavasti huhtikuun alkupuolella. Sitä odotellessa parin rakkaustarinaa voi kerrata vaikkapa Annie Bullenin teoksen William & Catherine avustuksella.

Myös Williamin äidin, Dianan, traaginen elämä ja kuolema puhuttavat ihmisiä yhä. Dianasta onkin kirjoitettu useita teoksia. Yksi uusimmista lienee Kate Snellin kirja Diana : prinsessan viimeinen rakkaus.                     

                   

Norjan ja Tanskan kuninkaalliset lienevät suomalaisille hieman kaukaisempia maantieteellisestä läheisyydestä huolimatta. Silti Norjan kuninkaasta ja kuningattaresta löytyy elämäkerrat myös Kymenlaakson kirjastoista. Per Egil Hegge on kirjoittanut kirjan kuningas Haraldista ja Ingar Sletten Kolloen kuningatar Sonjasta. Haraldista kertova kirja on tosin norjankielinen.

Tanskan kuninkaallisista sen sijaan ei ole yhtään kirjoja. Heidät kyllä mainitaan kuninkaallisista kertovissa yleisteoksissa, mutta henkilökohtaisia teoksia heistä ei ole ilmeisesti edes suomennettu. Se on hieman outoa, sillä myös Tanskan hovissa on ollut suomalaisiakin kiinnostaneita skandaaleja.

Suomalaisia kiinnostaa kuitenkin yleensä eniten naapuri: Ruotsi ja tässä tapauksessa sen kuninkaalliset. Kruununprinsessa Victorian elämää ja perheen perustamista on saatu seurata viime vuosina lähietäisyydeltä, samoin entisen bileprinsessa Madeleinen ja hulttioprinssi Carl Philipin. Myös itse kuninkaaseen ja kuningattareen liittyvät kriisit ja huhut ovat aiheuttaneet paljon puhetta ympäri maailmaa. Tänäkin vuonna Ruotsin kuninkaallisilla on paljon jännitettävää: Carl Philipin häät kesäkuussa ja Madeleinen toisen lapsen syntyminen samoihin aikoihin.

                   

Elämäkertateoksia kuningasperheestä löytyy sekä ruotsiksi että suomeksi. Kuningas Kaarle Kustaasta on kirjoitettu omat teoksensa ja kuningatar Silviasta omansa. Esimerkkeinä voisi mainita vaikkapa kuninkaan itse kirjoittamat muistelmat 40 hallitsijavuodestaan sekä Roger Lundgrenin teoksen Drottning Silvia, joka on tehty Silvian 70-vuotispäivien kunniaksi. Molemmat kirjat ovat ruotsinkielisiä.

                   

Johan T. Lindwall on kirjoittanut henkilökuvat kaikista Kaarle Kustaan ja Silvian lapsista. Niitä ei ole suomennettu. Sen sijaan suomeksi löytyy esimerkiksi Madeleinesta kertova Laura Alan kirja Prinsessa Madeleine sekä hovitoimittaja Jenny Alexanderssonin kirjoittama Victorian ja Danielin rakkaustarina. Carl Philip on jäänyt hieman vähemmälle huomiolle; hänestä ei suomenkielistä kirjaa löydy. Luultavasti asia kyllä korjautuu ajan myötä.

                   

Ei sovi unohtaa myöskään kuningasperheen pikkuprinsessoja: Victorian ja Danielin suloista Estelleä sekä Madeleinen ja Chrisin pikkuista Leonorea. Heidät esitellään ruotsinkielisessä kirjassa Vår kungafamilj : i fest och vardag 2014. Ja kesäkuussa tuohon Kaarle Kustaan ja Silvian lastenlasten ryhmään liittyy sitten kolmaskin prinsessa tai prinssi. Ehkäpä joukko kasvaa vielä suureksikin; Victorian mahanseutua tuijotetaan joka tilanteessa silmä kovana. Lisäksi Carl Philipin kesäkuussa tapahtuva avioituminen Sofian kanssa avaa yhä uusia mahdollisuuksia kuninkaallisista kertovien kirjojen julkaisemiselle!

Aiheet: 

Arviot: 

5
Average: 4.7 (3 votes)