Kesälukemista

Kesällä monella on hyvin aikaa rentoutua kirjan parissa satoi tai paistoi. Tässä listassa on kiinnostavia ehdotuksia kesän lukuhetkiin.

Romaaneja:

Klassikoita


Alexandre Dumas: Monte-Criston kreivi

Tämä tuhti klassikko on mainiota viihdettä kesän keskelle. Kirja kertoo massiivisen 1800-luvulle sijoittuvan tarinan Edmond Dantèsin elämästä. Dantès tuomitaan juuri ennen häitään neljäksitoista vuodeksi vankilaan maanpetturuudesta syytettynä. Mies on syytön, katalan juonen uhri. Vankilapaon onnistuttua hän lähtee etsimään morsiantaan, Mercedestä ja vannoo kostavansa väärintekijöilleen. Dantèsista kehittyy enigmaattinen hahmo, Monte-Criston kreivi. Valeidentiteetin turvin hän toteuttaa kostosuunnitelmansa. Dumas'n Monte-Criston kreivi tarjoaa draamaa, romantiikkaa, seikkailua ja mullistavia juonenkäänteitä runsain määrin.

   
Jane Austen: Neito vanhassa linnassa
Victor Hugo: Kurjat
Èmile Zola: Naisten paratiisi
Oscar Wilde: Dorian Grayn muotokuva

 

Jännistystä ja kauhua


Kate Atkinson: Ihan tavallisena päivänä

Brittikirjailija Atkinsonin Jackson Brodie -sarjan ensimmäinen osa. Atkinsonin kirjoitustyyliä kuvaillaan kiinnostavaksi ja tuoreeksi dekkarimaailmassa. Teos ei siis ole aivan perusjännäri, vaan sopinee lukuelämykseksi myös dekkareita välttelevälle lukijalle. Kirja kertoo yksityisetsivä Jackson Brodiesta, joka on muuttanut Cambridgeen. Brodien elämää varjostavat kariutunut avioliitto, vieraalta tuntuva asuinkaupunki ja apea, epätyydyttävä ura. Cambridgessä Jackson yrittää selvittää kolmea täysin erillistä, vanhaa katoamistapausta ja samalla työskentelee myös pienempien toimeksiantojen parissa.

   
Ruumiittomat: suomalaisia aavenovelleja
Stephen King: Tervetuloa Joylandiin
Eija Jansson: Petos peilistä katsoo
Gillian Flynn: Paha paikka

 

Romantiikkaa ja ihmissuhteita


Karoliina Timonen: Kesäinen illuusioni

Kesäinen illuusioni on aistikas psykologinen trilleri. Se kertoo väreilevän kesätarinan nelikymppisestä kirjailijasta, Klarissa Laineesta. Laine kaipaa omaa rauhaa, joten hän vuokraa huvilan saaresta kirjoittaakseen ja pohtiakseen kriisiin ajautunutta avioliittoaan. Naapurisaareen majoittuu vanhempi akateeminen mies, Olavi ja hänen poikansa Cédric. Olavissa on oma viehätyksensä ja etenkin Cédricin kanssa Klarissan on helppo pitää hauskaa ja unohtaa murheet. Rantahuvilan rauhallisuus ja seesteisyys jää saavuttamatta, kun Klarissan ja miesten väliset jännitteet kiristyvät. Jatkuva helle ja epävarmuus painostavat ja Klarissa alkaa nähdä outoja enteitä unessa ja valveilla. Mikä on totta ja mikä ei?

   
Junot Díaz: Vieraissakävijän opas rakkauteen
Irene Cao: Sinun katseesi
Seppo Heikkinen: Mansikkakarnevaalit
Nicholas Barreau: Pieni elokuvateatteri pariisissa
 

Fantasiaa ja tieteiskirjallisuutta


Emmi Itäranta: Teemestarin kirja

Teemestarin kirja on Emmi Itärannan esikoisteos vuodelta 2012. Kirjassa maalataan kuva hillitsemättömän ilmastonmuutoksen muokkaamasta dystooppisesta maailmasta. Kirjan tapahtumat pyörivät vähiin käyneen veden sekä siihen liittyvien moraalisten kysymysten äärellä. Kirjan päähenkilö on nuori nainen nimeltään Noria, teemestarien pitkän perinteen jatkaja. Vakavista teemoistaan huolimatta Teemestarin kirja on varsin helppolukuinen ja sopii hyvin kesälukemiseksi. Kirja on viihdyttävä, mutta myös ajatuksia herättävä.

   
Aldous Huxley: Saari
George R. R. Martin: Valtaistuinpeli
Erkki Kauhanen: Segrfellin unikuningas
Peter Høeg: Susanin vaikutus
 

Sarjakuvia:

Ville Pirinen: Yhesti yhes paikas ja seitsemän jatko-osaa (2, 3, 4, 5, 6, 7, 8)

Pirisen Yhesti yhes paikas -albumit ovat pieniä, näppäriä albumeita täynnä tummempaa huumoria, huvittavia sekä vakaviakin tilanteita ihmiselämästä. Tarinat ovat "tositarinoita", tutun tutuilta ja muilta tyypeiltä kuultuja juttuja, jotka ovat päätyneet lopulta sarjakuvan muotoon. Kokonsa ja nopealukuisuutensa puolesta nämä albumit ovat erittäin hyvää mökki- tai rantalukemista.

    
Charles Burns: Musta aukko
JP Ahonen: Villimpi Pohjola -sarja
Heli Sutela: Anne ja Ellu lomamatkalla
Tiitu Takalo: Minä, Mikko ja Annikki

 

Kuva:
LWYang / Flickr (Creative Commons)
https://www.flickr.com/photos/lwy/2498786282/
https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Aiheet: 

Arviot: 

5
Average: 5 (1 vote)