Kätilö(t)

katilo_a.jpg
Katja Ketun menestysromaaniin Kätilö perustuva elokuva tulee ensi-iltaan syyskuussa. Joko sinä olet lukenut tämän aikamme uuden klassikon?

Kätilö kertoo suomalaisen kätilön ja saksalaisen natsiupseerin suhteesta Lapin sodassa. Katja Ketun romaani sai ilmestyessään vuonna 2011 runsain mitoin sekä lukija- että palkintomenetystä. Teosta on myyty jo yli 100 000 kappaletta. Kätilö on jo käännetty yli kymmenelle kielelle ja käännösoikeuksia on myyty 19 maahan. Kirjaan perustuva Antti Jokisen ohjaama, Krista Kososen tähdittämä elokuva saa ensi-iltansa 4.9.2015.

Kyyti-kirjastot tarjoavat suomenkielisen painetun Kätilö-romaanin lisäksi monenlaisia muita versioita: e-kirjan, äänikirjan sekä käännöksiä ruotsiksi (Barnmorskan), ranskaksi (La sage-femme), saksaksi (Wildauge) ja viroksi (Ämmaemand).

wildrauge.jpgbarnmorska.jpgkatilo.jpg

Muita kaunokirjallisia kuvauksia ja muistelmia Lapin sodasta

Pekka Jaatisen Lapin sotaa -sarja on dokumentaristisella otteella kirjoitettu viisiosainen sotaromaanisarja. Teokset ovat: Viimeiseen patruunaan (Tornion maihinnousu 1944), Uhrivalkeat (romaani Rovaniemen tuhosta ja valtauksesta) Tie Sturmbockiin (Lapin sotaa länsirajalla), Verenpunainen kaupunki (romaani Kemin taisteluista 1944)  ja  Hyökkäys Schutzwalliin (Lapin sotaa Jäämerentiellä).
Paula Havasteen romaanissa Yhden toivon tie päähenkilö Oili työskentelee saksalaisessa sotilassairaalassa Kemissä ja rakastuu komeaan saksalaiseen sotilaaseen Horstiin. Kantaako suhde yli Lapin sodan päättymisen, toiseen maahan asti? Romaanitrilogian aiempi itsenäinen osa on nimeltään  Kaksi rakkautta ja viimeinen osa Kolme käskyä.
Kirjailija Stina Katchadourian muistelee lapsuutensa kokemuksia sotavuosien Tornionjokilaaksossa teoksessaan Lapinkuninkaan tytär (Lappkungens dotter). Mukana on myös vanhempien kirjeenvaihtoa.
Antti Tuurin Rauta-antura on Äitini suku -sarjan kahdeksas osa. Sotamies Ojala on mukana Tornion ankarissa taisteluissa ja vaikeissa tehtävissä siviiliväestön parissa sodan jälkeen.

wiedersehen.jpglapinkuningas.jpgpikkupiika.jpg

 

 

 

 

 

Oululainen Kaisa Kervinen on kirjoittanut oman sukunsa muistiperinteeseen perustaen Lapin sotaa käsitteviä romaaneja. Pikkupiika pakolainen on pienen lapsen perspektiivistä kirjoitettu kuvaus sota- ja evakkotapahtumista. Lääkintälotta Olka kuvaa sairaanhoitajan työtä ja kotirintaman naisten ponnistuksia.
Mauri Paasilinnan Rovaniemi-sarjassa seurataan päähenkilöiden elämää sotavuosina Rovaniemellä aina Lapin sodan jälkiselvittelyihin asti. Sarjan teokset ovat Sotamorsian, Korpivaellus, Vihkiloma ja Jäämerentie.
Ritva Kariniemen Katkeraa savua on myötäelävä kertomus yhdestä perheestä sodan jaloissa.
Kauko Röyhkän Magneetti on suorasukainen kuvaus Lapin sodasta parikymppisen ylioppilaspojan silmin nähtynä.
Annikki Kariniemi kertoo Marjan tarinan teoksessa Veren ikävä. Lotta Marja odottaa lasta saksalaiselle lääkärille, joka katoaa kotimaahansa. Lappi on sodan runtelema. Entinen aseveljeys vaihtuu uutisiksi keskitysleirien kauhuista. Jotenkin on selviydyttävä eteenpäin.
Auf wiedersehen Finnland on Virpi Suutarin dokumenttielokuva naisista, jotka lähtivät Lapista perääntyvän Saksan armeijan mukana kohti Saksaa syksyllä 1944.

Suomalaiset kätilöt muistelevat

Professori Kirsi Vainio-Korhonen kirjoittaa palkitussa teoksessaan Ujostelemattomat (2012) kätilöiden, synnytysten ja arjen historiasta 1700-luvun Suomessa. Arsenikkia, yrttejä, kureliivejä - ja isät mukana synnytyshuoneessa!
Muistitietoa vanhan ajan kätilötyöstä on tallennettu moniin muistelmateoksiin, tässä esimerkkejä:
Anna Luoto: Kun ei ollut rahaa, tehtiin lapsi, Kätilö-Liinu.
Anna Niiranen: Voiko kätilö tulla? Maalaiskätilön muistelmia 50 vuoden takaa.
Iris Palosaari: Jumalan ja synnyttäjän välissä. Lappilainen kätilö muistelee.
Bertta Valtonen: Kätilönä Karjalassa ja vähän muuallakin.
Leena Valvanne: Rakkautta pyytämättä - valtakunnankätilö muistelee.

hope.jpgfullerton.jpghakekaa_0.jpg
 

Muun maailman kätilöitä

Suuresta maailmasta peräisin ovat nämä uudehkot lukuromaanit ja viihdyttävästi kirjoitetut muistelukset, joiden päähenkilönä on trendikkäästi ... kätilö.

Jennifer Worth: Hakekaa kätilö (1. osa), Kaupungin varjoissa (2. osa), Jäähyväiset nunnille (osa 3). Kätilöt Lontoossa 1950-1960-luvuilla. Saatavana myös alkukielellä,  e-kirjoina sekä TV-sarja DVD:llä.
Jean Fullerton: Call Nurse Millie. Kätilötyötä Lontoossa sodan jälkeen. Englanninkielinen.
Patricia Harman: Hope Riverin kätilö, myös e-kirjana. Kätilönä amerikkalaisessa kaivoskylässä suuren laman aikana.

Youtube: 

Aiheet: 

Arviot: 

Ei äänestetty