Kaksipyöräisellä kesään

Edessä Suomen kesä, ja alla kaksipyöräinen menopeli! Ajele vaikka kirjastoon tutustumaan monipuoliseen antiin moottoripyöristä: hyllyistä löytyy niin käytännöllisiä korjaus- ja tuunausoppaita kuin silmiä hiveleviä kuvateoksia ja historiallisia herkkuja, unohtamatta aikakauslehdistä löytyvää tuoretta tietoa. Tässä muutamia poimintoja Kymenlaakson kirjastojen valikoimista:

Aloittaa voi vaikka Roland Brownin perusteoksesta Moottoripyörät, joka, muun muassa, kertoo moottoripyörän kehityksen Daimlerin ajoista 2000-luvun superpyöriin. Teos kertoo eri moottorityypeistä, tekniikan muuttumisesta ja pyörien anatomiasta. Kirjassa käydään läpi keskeiset pyörämerkit.

Tuning: moottoripyörän modifiointi opastaa omistajaa rakentamaan pelinsä muista erottuvaksi, ajettavammaksi ja turvallisemmaksikin ajoneuvoksi. Suuri moottoripyöräkirja: visuaalinen historia näyttää usein ja upein kuvin pyörien kehityksen 1900-luvun alusta aina vuoteen 2012.

 

Harrikoista komeita teoksia

Moottoripyöristä puhuttaessa ei voi sivuuttaa Harley-Davidsoneita. Tästä legendaarisesta merkistä löytyy useita komeita kirjoja.

Harley-Davidson –museon aarteet esittelee nimensä mukaisesti Yhdysvaltain Milwaukeessa sijaitsevan museon kokoelmia. Menopeleistä on yksityiskohtaisen tarkat valokuvat ja tekniset tiedot.

Tehtaan malleja esittelee myös kirja The Harley-Davidson Motor Co: legendaariset arkistot. Tässä kirjassa on myös runsas ja hyvä kuvitus, ja enemmän malleja kuin edellämainitussa teoksessa. Uusin pyörä on vuodelta 2007.

Alan Bridgerin valokuvakirja A day with Harley näyttää moottoripyöräilyharrastuksen moni-ilmeisyyden. Katso myös Harley-Davidson: visuaalinen historia ja Harley-Davidson: legendan vuosisata.

 

Tositarinoita ja reissuromantiikkaa

Jos keli ei suosi tien päälle lähtöä, matkaa voi tehdä kotosalla tarinoiden mukana.

Antero Viitala on julkaissut kolmen kirjan sarjan, joiden sivuilla on mahdollisuus tehdä nostalginen lukumatka 1970- luvulta läpi kasarin 1990-luvulle. Sarja alkaa kirjasta Tulikko Kawalla?, jossa  14-vuotias Viitala kokee pakahduttavan tunteen saada itselleen moottoripyörän.  Seuraava osa on Tottahan Kawalla! ja päätösosa Ilimam´muuta Kawalla. Viitalan kirjoissa ei ole kuvitusta, mutta muisteloita, tarinoita ja sattumuksia riittää. Nämä kirjat löytyvät moottoripyörien luokasta 62.512

 

Romaanihyllystä 84.2 kannattaa tutustua Riku Immosen kirjoihin HD-miehen seikkailut ja HD-mies ja löydetyn respektin menetys. Lukija voi itse päätellä, onko teoksissa pääosassa mies vai moottoripyörä. Miesnäkökulmaa on joka tapauksessa luvassa näissä veijari- ja matkaromaaneissa. Immosen tarinat on julkaistu aiemmin internetissä moottoripyora.org -sivustolla.

 

 

 

Vanhojen mallien tenhoa

Muistatko merkin? kysyy Jussi Juurikkalan kirja, joka on syntynyt Tekniikan Maailmassa 1970-luvulla julkaistun juttusarjan pohjalta. Juurikkala esittelee veteraanipyöriä, jotka kaikki ovat suomalaisten laittamia ja omistamia.

Lisää nostalgiaa ja tyyliä löytyy kirjasta Legendaariset kaksipyöräiset, jossa myös on suomalaisten harrastajien moottoripyöriä ja mopoja.

Vespa on italialainen klassikko, joka sekin on oman kirjansa ansainnut. Vespa: Italian ampiainen -teos esittelee paitsi skoottereita kuvin, myös eri aikakausien mainoksia ja tunnelmakuvia Italiasta. Kirja itsessäänkin todistaa, että Vespa on enemmän kuin pelkkä kulkuväline.

 

Asko Itkonen on perehtynyt naapurimaan menopeleihin ja esittelee niitä kirjassaan Venäläiset moottoripyörät 1900-1990. Runsaan kuvituksen lisäksi tarjolla on paljon teknistä ja historiallista tietoa.

 

Lehdistä löytyy uusin tieto

Muista myös lehtisalin anti! Aikakauslehdistä löytyy usein tuoreempaa tietoa kuin kirjoista. Esimerkiksi Bike tekee paljon koeajoja ja testauksia. Huimapyörä on Veteraanimoottoripyöräklubi ry:n julkaisema lehti, joka käsittelee vanhojen pyörien kunnostusta ja raportoi kokoontumisista.

Moto-Ykkösestä löytyy muun muassa reissutarinoita ja koeajoja. Scootering Magazine on englanninkielinen lehti skoottereista, niiden tekniikasta ja skootteriharrastuksesta. Moottoriurheilulehti  Vauhdin Maailma seuraa myös kaksipyöräisten kilpailuja ja kuskeja.

Aikakauslehtiä voi lainata, niiden laina-aika on kaksi viikkoa, ja lainat voi uusia ellei ole varauksia. Huomaa, että uusinta numeroa ei lainata, sen paikka on lehtisalissa. Lehtiä voi varata, ja vanhempia vuosikertoja on saatavilla. Lähikirjastosi lehdet voit katsoa täältä http://www.kyyti.fi/palvelut/aikakauslehdet.

Aiheet: 

Arviot: 

5
Average: 5 (1 vote)